Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontrola kotlů, kamen a komínů termokamerou

Všechny kotle, kamna nebo krby na zemní plyn, dřevo, pelety nebo fosilní paliva mají svou životnost nebo též mohou mít vady, zvláště v izolaci nebo ve vyzdívce. Proto je nutná pravidelná kontrola kamen, kotlů, komínů, ale také krbu a to termokamerou.To jsou faktory, které mohou způsobit havarijní stav nebo dokonce i požár z důvodu například propálení kotle. Pomocí termokamery lze zjistit tyto vady a poškození a tím předejít havárii. Princip měření a kontroly je obdobný jako u kontrola úniku a tepelných ztrát tepla budov termokamerou. 

 

Kontrola plynových kotlů a spalinových cest

Provést si kontrolu spalinových cest a samotného plynového kotle termokamerou se vyplatí. Lze odhalit závady dříve než se něco přihodí. Na snímku níže je vidět závada na odtahu spalin z plynového kotle.

Závada zjištěná termokamerou na spalinových cestách

 

Kontrola kamen a krbů

Krby nebo kamna mohou mít porušenou vyzdívku nebo šamotovou izolaci. Pomocí termokamery je vidět v případě porušení této izolace nerovnoměrnost rozložení teplot na jejich povrchu.

 

Termokamera vidí rozložení teplot v kamnech na tuhá paliva

 

Termokamerou lze revidovat i jakákoliv jiná topeniště bez ohledu na zdroj paliva nebo elektrického proudu.

 

Kontrola komínů, spalinových cest

Nechat si udělat revizi a kontrolu komína by mělo být samozřejmostí, ale provést si kontrolu komína termokamerou je něco jiného. Kominík úplně všechno v komíně, zvláště zděném, nevidí jako například praskliny a prasklinky, místa, kde dochází k drobným zahořením. Toto všechno, ale odhalí vizualizace termokamerou, která vidí rozdíly teplot. Vzhledem k bezpečnosti tuto metodu zvláště doporučujeme. Níže jsou uvedeny snímky zděného komína na půdě rodinného domu. Komín není v tomto případě vyvložkován.

 

Teplota komína pod střechou snímá termokamera

Vrch komína pod střechou

Pata komína na půdě rodinného domu, teploty jsou v pořádku

Pata komína na půdě

Výše uvedené termosnímky termokamery ukazují normální teploty zděného komína rodinného domku na vesnici. Snímky vypadají hrozivě, ale vše je v tomto případě v pořádku, podívejte se na teploty na povrchu komína.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář