Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontrola elektrických spotřebičů termokamerou

Každý elektrospotřebič má dříve nebo později nějakou závadu. Velmi často je závadou přehřátí nějaké součástky elektrických spotřebičů nebo i celého plošného spoje nebo i jiskření, zvláště u přístrojů s velkým příkonem. Mnoho elektrických spotřebičů je velmi drahých a proto se vyplatí nechat si provést raději preventivní kontrolu. Kontrola elektrických spotřebičů proti přehřátí nebo jiskření pomocí termokamery, prevence proti zničení nebo požáru se určitě vyplatí, zvláště u tech drahých nebo důležitých. Rovněž lze provést kontrolu a měření úniku a ztrát tepla, zvláště u laboratorních vyhřívaných přístrojů. U níže uvedených termosnímků je vidět, že na plošném spoji elektrického spotřebiče - plošňáku dochází k přehřátí některých součástek.

Hrozilo zničení zařízení za cca 82000 Kč. Díky prevenci a provedení kontroly termokamerou majitel nechal tyto elektro součástky vyměnit za 920 Kč. Myslím, že se mu to vyplatilo.

Kontrolovat teploty termokamerou se vyplatí zvláště u elektromotorů, obráběcích strojů, topných těles, domácích vodáren, čerpadel všeho druhu a mnoha dalších elektrických strojů.

Vizualizace elektroniky termokamerou

 

Chladič v elektronice je přehřátý

 

Rozložení teplot na plošném spoji

Tato měřící technika s termokamerou dokáže odhalit přehřátí již v zárodku a možnou příští závadu, která se vám bude zrovna určitě hodit co nejméně. Elektrické spotřebiče, ale i rozvaděče jsou velmi častou příčinou vzniků požáru a to i fatálních, často požáry způsobují obyčejné varné konvice.

Další možností termokamery je vizualizace povrchových teplot, v tomto případě laboratorního přístroje, který je vyhříván na 100 st.C a má 10 vzorků (jímek). Cílem je, aby v každé jímce bylo přesně 100 st.C. Termokamera vidí a změří tyto teploty, jestli je všude stejná.

Teploty na laboratorním přístroji - vizualizace termokamerou