Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrazírny, chladírenské zařízení a technologie jsou velmi náročné na spotřebu elektrické energie a proto je důležitá kvalita tepelné izolace, tu zjistí měření termokamerou. Jakékoliv porušení nebo nedostatečná tepelná izolace má zásadní vliv na ekonomiku a provozní náklady.

 

Kontrola mrazírenských a chladírenských zařízení

Mrazírenská a chladírenská zařízení, včetně technologie potřebují kontrolu tepelné izolace z důvodu, že časem může docházet ke změnám a destrukcím izolace, tím se zvyšuje spotřeba elektrické energie. Pomocí termokamery a pořízených termosnímků lze tyto nedostatky v izolaci mrazírny nebo chladírenského zařízení odhalit a provést nápravu nebo zlepšení tepelně izolačních vlastností.

V mrazírnách je běžně užívána teplota -20 0C a okolní teplota je v rozmezí 17 - 24 0C, to jest rozdíl až 440C. Tento rozdíl teplot má již zásadní vliv na "únik zimy" z mrazících, chladírenských zařízení a prostor. Snímky z termokamery odhalí slabiny a nedostatky tepelné izolace. Po jejich odstranění dochází k významné úspoře elektrické energie.

Provést kontrolu izolace na mrazícím a chladírenském zařízení se určitě vyplatí, včetně souvisejícího potrubí na cirkulaci chladící kapaliny od kompresoru.

 

Vinné sklepy a sklepy na ukládání ovoce a zeleniny

Vinné sklepy a sklepy na ukládání ovoce a zeleniny jsou rovněž náchylné na prohřívání případně promrzání z okolí. Termokamerou lze zjistit, kudy se do sklepa dostává nebo uniká teplo, které je nežádoucí. Dobrý sklep má ustálenou teplotu bez teplotních výkyvů, to platí zvláště u vína a tím je dosažena delší skladovatelnost a kvalita, zlepšuje se ekonomika provozu sklepů. S termokamerou zjistíme, kde jsou vady a nedostatky, které způsobují prohřívání nebo promrzání sklepa.