Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podlahové topení výkon

Podlahové topení a jeho potřebný výkon je důležitý. Má to zásadní vliv na pořizovací a provozní náklady. Výkon podlahového topení musí odpovídat tepelným ztrátám domu, jinak řečeno úniku tepla.

Podlahové topení, tepelné ztráty domu a jaký zvolit výkon

Hlavním účelem pořízení jakéhokoliv topení, v tomto případě podlahového topení, je nahradit v domě tepelné ztráty, nebo-li celkový únik tepla.

Podlahové topení a jeho výkon se musí přizpůsobit tepelným ztrátám domu. Podlahové topení by nikdy trvale nemělo běžet na 100% výkonu, může hrozit přetížení a zkrácení jeho životnosti. Ideální výkon topení je používat okolo 65%.

Abychom tyto provozní parametry podlahového topení mohli dodržet, musíme bezpodmínečně znát tepelné ztráty domu. K tomu slouží výpočet tepelných ztrát domu. Vřele doporučujeme.

Platí, čím menší tepelné ztráty – únik tepla, tím menší výkon na podlahové topení potřebujeme. S tím souvisí samozřejmě pořizovací cena a provozní náklady. Z těchto důvodů doporučujeme nejdříve zjistit tepelné ztráty domu, kudy nebo kde uniká teplo. Zjištěné nedostatky odstranit a teprve potom pořídit podlahové topení o patřičném výkonu.

 

Bude-li výkon podlahového topení P = Z (tepelné ztráty domu) pojede topení na 100%, což určitě není dobré pro provoz a k tomu ještě problém, že nemáte žádnou výkonovou rezervu, pro všechny případy.

 

Z tohoto důvodu plyne že P musí být > Z.

Doporučení je cca 1,35P > Z

 

To stejné platí pro tepelné čerpadlo.

 

Správný chod podlahového topení a vytápění, jak se pozná

Správný chod, rovnoměrnost, kvalitu a provoz podlahového topení lze ověřit pomocí termokamery. Rovněž termokamerou lze zjistit i závady nebo netěsnost trubek v podlaze. Níže jsou uvedeny příklady správného provozu pro elektrické podlahové topení a teplovodní.

Kontrola podlahového topení Podlahové topení - vizualizace

Součástí pro podlahové topení, vytápění je teplovodní rozvaděč, jeho funkčnost lze ověřit termokamerou, viz. termosnímek níže.

Rozvaděč na podlahové topení